(Te) vroege vrijdagavond

Er zijn wel eens geluiden binnen het eerste herenteam om de donderdagavond in de Diekmanhal te verruilen voor de vrijdagavond in de Pathmoshal – gegeven dat dat dan ook allemaal te regelen is. Op basis daarvan zou te verwachten zijn dat de wedstrijden op vrijdagavonden die door de tegenstander georganiseerd worden, met blijdschap ontmoet worden. Tot op zekere hoogte zit hier ook wel een kern van waarheid in, ware het niet dat er met één belangrijke voorwaarde rekening gehouden moeten worden: de tijd.

Om 19:00 in Markelo spelen… De tegenstander orkestreert de wedstrijd dan – althans het begin. Markel-Up bezet de 4e plek in de ranglijst en staat daarmee op slechts 14 punten achter ons. Dat klinkt natuurlijk wat sarcastisch, maar wij snappen het eigenlijk ook niet zo goed en het betekent ook dat de Markeloërs met regelmaat punten pakken en dat bleek niet zonder reden. Oké, we hebben het excuus van het tijdstip, maar we lieten ons toch ook wel in een hoek drukken en in de luren leggen. We kregen de eerste set geen vat op de serve en grossierden mede daardoor in eigen fouten. Het leek er wel even op dat we het tij op tijd hadden kunnen keren toen we uiteindelijk met een lichte voorsprong op het einde van de set afstevenden. De 23-21 voorsprong bleek echter niet genoeg – onze slordigheden in acht nemend – en de set ging met 27-25 naar de thuisploeg.

De tweede set begon met een sterke serve serie, ondersteund door een stevige blokkering. De grote voorsprong werd aanvankelijk wel weer voor een groot gedeelte gedicht, maar De Kater was warm geworden, verslapte niet en haalde uiteindelijk met een erg ruime 25-13 de set binnen. Ook in de derde set was De Kater duidelijk de sterkere partij. Ook al ontbrak er nu een serve serie, en was er nooit een fase dat we echt loskwamen uit de hete adem van Markel-Up, het overwicht lag toch steeds aan onze kant. Aan het eind konden we dan ook doordrukken naar een schijnbaar ruime overwinning: 25-18.

Dit was de revanche van Rick op Robbie: vorige wedstrijd had Robbie nog gewonnen, ditmaal waren de twee gewonnen sets verdeeld door Rick, terwijl Robbie in de verloren set de spelverdeling voor zijn rekening had genomen. Om de zaak niet al teveel uit balans te brengen leek het een goed idee om de vierde set met Robbie op spel te winnen. Aanvankelijk leek dat ook redelijk makkelijk te lukken. Makkelijker dan de voorgaande set. Het was echter toch niet helemaal zo dat de thuisploeg opgegeven had. Aan het einde kwamen ze nog sterk opzetten, terwijl al bijna in de kantine zaten de overwinning te vieren. We moesten voor de laatste punten dus toch nog even aan de bak en de concentratie vasthouden. Markel-Up kwam nog tot 21 punten, maar toen was de 3-1 voor ons winst toch echt een feit.

Conclusie is dat beide spelverdelers zo hun eigen potjes winnen en verliezen en dat wij misschien wel op vrijdag zouden willen spelen, maar niet om 19:00. Dat is echt te vroeg… Het enige voordeel was dat we voldoende tijd had voor een biertje en nog redelijk op tijd thuis konden zijn ook. Of zelfs nog tijd hebben voor een gezellige verjaardag.