Historie

Een stel volleyballende stamgasten van café De Kater kwam in 1983 – vermoedelijk onder invloed van een paar biertjes – op het briljante idee een eigen vereniging op te richten. Geen gezeur meer van mensen die je eigenlijk niet kent maar alles beter weten. Nee, gewoon de eigen boontjes doppen.

Presteren is van belang, maar gezelligheid staat voorop. Zeg maar, in de vrije vertaling: in het veld een kerel, in de kantine een kerel. Eigenaar Peter Ruseler van De Kater vond het plan al even geniaal als wij en dus speelde in het seizoen 1983/1984 voor het eerst een ploegje van De Kater in het district. De eerste jaren volgde kampioenschap op kampioenschap, tot groot genoegen van kantinebazen in Twente en gesjeesde/gepromoveerde studenten die zich bij bosjes aanmeldden.

En dus telt de vereniging al enige jaren een vrij stabiel ledental van zestig, verdeeld over vijf à zes teams. Het gaat allang niet meer alleen om heren, ook dames laten zich binnen en buiten het veld allerminst onbetuigd.

Nadat Peter café De Kater verkocht, veranderde de relatie tussen kroeg en volleybalclub wel. Nog altijd zijn leden op het terras van Enschede’s bekendste café te vinden, maar niet meer zo structureel als voorheen. De formele contacten veranderen mee, reden om de band tussen beide instituten in 2010 los te laten.

Vips ’83 werd geboren, waarbij we uiteindelijk zijn vergeten waar de afkorting ook al weer voor voor stond. 83 refereert aan ons geboortejaar, en aan ons verleden als vv De Kater. Café Fellini kwam al snel in beeld als hoofdsponsor, hoe kan het ook anders met Peter Ruseler en zoon Michiel als voormannen? En dus verschoten we van kleur – na bordeauxrood, geel/blauw, wit/geel/blauw, wit/oranje/blauw opereerden we in een combi van zwart met gifgroene accenten.

Michiel, met steun van Peter, zocht een nieuwe uitdaging in de Enschede horeca. Die werd gevonden in het schitterende Bardot, een stukje St. Tropez aan de Langestraat. Oude liefde roest niet, dus na menig overlegje/glaasje werd een nieuwe samenwerking beklonken. Vips Bardot is onze nieuwe verenigingsnaam, Bardot onze ontmoetingsplaats buiten het volleybalveld. Samen bruisen we van nieuwe plannen.   

Waar menig club is gekrompen, gefuseerd of opgedoekt, gaan we onverdroten voort. Historisch gezien zijn we zelfs op onze maximale omvang: nooit hadden we meer dan 8 teams… en nu zijn het er zelfs 10. Dus ja, zo gezellig zijn we. 

Een jonge volleybalvereniging in Enschede die met 6 dames- en 4 herenteams in de Nevobo competitie speelt.