Heren 4 schittert in debutantenbal

Heren 4 heeft dit seizoen een ware metamorfose doorgaan, met 10(!) nieuwe spelers en een nieuwe coach. Waar Dennis (D) en Pierre (L) vorig jaar al met heren 4 in de 2e klasse uitkwamen, zijn Jeroen (M) en Sander K (P/L) dit seizoen overgestapt uit respectievelijk heren 2 en heren 3. De overige 8 spelers en coach Hein zijn transfervrij overgekomen van stadsgenoot Harambee. Het mag dus gezegd worden: de technisch directeur heeft weer puik werk verricht.

23 september moest het gebeuren: voor het merendeel van de spelers het competitiedebuut voor Vips Bardot. In de 1e klasse trok de groen-witte equipe thuis in de Pathmoshal ten strijde tegen het Vriezenveense Vrivo Heren 1. Voor de nieuwe spelers moest het direct op een thuiswedstrijd als vanouds hebben geleken, want op het naastgelegen veld speelde Vips Dames 4 de stadsderby tegen Harambee Dames 5 (3-1 winst voor de thuisploeg).

Met varianten op welbekende liederen (Hop, Hop, Hop, Vips Bardot) ging de eerste set vurig van start. De basis zes had met Willem (M), Sander G (P/L), Mart (S) en Annemark (D) maar liefst vier debutanten in haar gelederen. De eerste vijf punten waren elk lange rally’s waarin beide ploegen de bal goed in het spel wisten te houden maar slecht tot scoren wisten te komen, flink vermoeiend dus. Het veldspel was al aanzienlijk beter dan ten tijde van het voorbereidingstoernooi het weekend ervoor (tweemaal 3-0 verlies), maar onvoldoende om aansluiting te houden bij de bezoekers: 17-25 verlies.

De bezoekers hadden vooraf kenbaar gemaakt van de wedstrijd in ieder geval geen vijfsetter te willen maken. FC Twente moest immers spelen tegen AZ (3-1 winst voor de plaatselijke voetbalclub). De volleyballers in het blauw schoten dus ook in het tweede bedrijf uit de startblokken. Hier en daar nog wat miscommunicatie en ongelukkige chaos daargelaten lukte het het kersverse Vips team beter aansluiten te houden bij de opponent: 22-25. Helaas raakte aan het einde van de tweede set de Mart (S) geblesseerd aan zijn pink. Hij beweerde zelf door te kunnen spelen, maar de bank had daar een andere mening over en Jurgen (S) mocht debuteren in Heren 4.

De derde set van de groen-witten was zeer verdienstelijk. Halverwege de set werd een voorsprong bewerkstelligd en deze is eigenlijk de gehele set niet meer uit handen gegeven. De thuisploeg leek te koersen naar een 1-2 tussenstand tot bij een tussenstand van 22-14 Pierre (L) geblesseerd raakte aan de enkel en niet verder kon spelen. Na enig overleg aan de zijlijn werd besloten Sander G (P/L) naar libero te converteren, Dennis (D) op buiten te laten spelen en Bedorik (D) te laten debuteren. Aangezien de libero een afwijkend shirt dient te hebben mocht Sander de wedstrijd voortzetten in – laten we eerlijk zijn – een net iets te strak Harambee shirt, om toch een knipoog te geven naar de oorspronkelijke roots van een groot deel van het team. Gelukkig is, ondanks deze personele omzetten, de setwinst niet in gevaar gekomen: 25-17 en het eerste punt was binnen.

De smaak was te pakken en de Mannen van Vier wisten de ingezette lijn in de 3e set moeiteloos door te zetten naar de vierde. Het spel had altijd wel een chaotische factor, mede omdat in tegenstelling tot de meeste teams de jeugdige talenten van Vips Heren 4 nog niet heel lang samen hebben gespeeld en uiteraard enige ‘jeugdige’ grilligheid vertoonde. Toch werd met woeste arbeid en marge opgebouwd en behouden. Halverwege de set sloeg wederom (!) het noodlot toe. Lukas (M), in de derde set gedebuteerd in de ploeg, ging bij een blokkerende actie door zijn enkel en kon de wedstrijd niet voortzetten. Jeroen (M) moest hierdoor terugkeren binnen de gele lijnen. Ondanks de vele personele omzettingen werd de setwinst binnengesleept: 25-20.

In de vijfde set keek het sterrenensemble helaas al snel tegen een fikse achterstand aan, bij de kantwissel stond het 8-2 achter. Dit verschil kon helaas niet overbrugd worden, en een 8-15 setverlies leidde tot en 2-3 eindstand. Ondanks dat het veldspel op momenten niet om aan te zien was, was de wedstrijd naar verluid al met al vermakelijk om te aanschouwen. En het mag gezegd worden: ondanks maar liefst drie blessures zijn de eerste punten zijn binnen.

Zaterdag 2 oktober mag Vips Bardot Heren 4 in Enter om 16:30 aantreden tegen Holyoke Heren 1, de toegang is vermoedelijk gratis.

door Jeroen