Heren 3: Luie draken

Gewaagde titel, maar hé, ze hadden natuurlijk ook kunnen overwegen om zelf een verslag te schrijven van hun wedstrijd. Dat had er dan misschien anders uitgezien. Dat kan. Dat kan heel goed, want mijn taak in die wedstrijd was slechts het gebeuren objectief te beoordelen.

Het moet gezegd worden dat Heren 3 een bijzonder aardig potje volleybal laat zien. En dat is niet alleen te danken aan opvallende individuele progressie van enkele spelers voor wie volleybal tot voor kort niet meer was dan de sport waar hun wederhelft zo fanatiek mee was, maar vooral ook omdat er duidelijk een team aan het spelen is. En een team met plezier aan het spelen is, zoveel is ook duidelijk.

Vol lof daadover dus. Natuurlijk valt er wel her en der een bal op de grond, ketsen er een paar weg, worden ver buiten eigen, danwel het veld van de tegenstander geblokt (iets met naar het veld toe blokkeren?), wordt er niet alleen een keer of wat in het net geslagen, maar ook een keer of wat echt kansloos in het net geslagen, natuurlijk gebeurt dat allemaal wel, maar de balans is toch dat er meer dingen goed gedaan worden dan fout. En dat is een goed uitgangspunt voor het spelen van een wedstrijd, als de insteek naast een gezellig potje volleybal ook het winnen van de wedstrijd is.

Tegenstander Polstars wist mij duidelijk minder te imponeren. Enerzijds zouden ze zich toch wel een beetje moeten kunnen redden in de 3e klasse omdat hun techniek best ok is voor deze klasse, maar anderzijds maken ze toch wel veel fouten en missen ze toch wel op cruciale punten inzicht. Ze lieten zich echt veel te makkelijk in de luren leggen met de prikbal vanuit het midden richting de plek van hun buitenaanvaller. Die was daar niet, omdat ie mee aan het blokken was. Dat moet je toch na twee keer wel door hebben. De Katerheren deden dat anders: die informeerden hun aanvaller juist over de aanwezigheid van het gapende gat in de Polstarse verdediging door vlak voor de aanval “rechts!” te roepen. Dat is nu teamsport.

Waarom dan de titel? Heel eenvoudig. Het spel was dan wel goed, maar bij soms toch wat lange vlagen wel wat er nonchalant. Er werd soms wel heel makkelijk gedacht en juist in die periodes waarin Polstars weer een beetje hoop leek te krijgen het gat te kunnen dichten, werd die hoop niet rigoreus de grond in geboord, maar gevoed door slordigheden van Katerzijde. Hallo heren, jullie hadden gehakt moeten maken van deze tegenstander! Ze daagden jullie weliswaar niet zo uit als de tegenstanders uit de voorgaande wedstrijd, maar dat is natuurlijk geen excuus om een goede bal van de tegenstander niet onmiddellijk af te straffen met een nog betere bal van jullie zelf, waar in deze wedstrijd meer dan voldoende ruimte voor was. Polstars kreeg per set teveel mogelijkheid om punten te scoren. Qua niveau verschil had het een veel duidelijkere overwinning moeten zijn.

Maar ja, waar heb je het inderdaad eigenlijk over? Een 4-0 overwinning, wie praat dan nog over de precieze setstanden? En daarbij de tip om eens te komen kijken bij een wedstrijd van Heren 3. Ze maken er leuk volleybal van.

Richard