Dames 3 vecht tegen Vrivo

Na een lange rustperiode, door de bond ingelast om de kans te creeren nog her en der een ski- of carnavalblessure op te doen, of om te herstellen van blessures – zoals het geval voor Dames 3 – stond het derde Dames team van De Kater weer eens in een van de velden van de Diekmanhal. Het was niet helemaal de eerste wedstrijd na de onderbreking: vorige week hadden de Dames al in Wierden gespeeld. Die wedstrijd eindigde in dansen op de tafel, maar ook in een 4-0 nederlaag. Het aloude euvel onvoldoende in staat te zijn om te scoren bepaalde de uitslag. Aan de verdediging lag het niet. En dan kan het zijn dat je na eindeloos lange ralley’s de stand (in de laatste set) tot eigen verbazing ineens 25-4 is. Opdracht voor deze wedstrijd is dus duidelijk: scoren!

Tegenstander Vrivo, die de 4e plaats in de ranglijst bezetten, liet echter in de eerste set geen enkele ruimte aan de Kater om ook maar in de buurt van scoren te komen. Een stevige serve druk zorgde ervoor dat er aan de kant van de thuisploeg niets van de grond kwam. Alle ballen die het net over gingen, konden veel te makkelijk verdedigd worden, zodat Vrivo de ruimte had om een mooie aanval op te zetten. De ballen vlogen de Katerdames om de oren en binnen een vloek en een zucht was de set dan ook voorbij.

Devies voor het vervolg van de wedstrijd was dan ook de serve pass onder controle te krijgen en zo zelf aan volleyballen toe te komen. En dat lukte. Door het antwoord van De Kater dat vanaf de tweede set kwam, verloor Vrivo de mogelijkheid van makkelijk scoren. Daarbij opgeteld dat er hard gewerkt werd en er geregeld een slim balletje over het net gegooid werd, resulteerde dat in een gelijk opgaande stand in de tweede en derde set. Op geen enkel moment was een van beide partijen in staat om een gat te slaan, steeds stond nu eens de een dan weer de ander een enkel puntje voor, waarbij overigens het meeste voordeel voor De Kater was.

Het harde werken gaat echter nog wel eens gepaard met een lichte tot naar het einde van de set toe steeds toenemende mate van chaos. Een ieder die een beetje bekend is met de chaos theorie weet dat als een vlinder in China toevallig zijn vleugels uitslaat, dit zomaar kan resulteren in set verlies. En zo geschiedde. Boven de 20 had Vrivo het voordeel niet chaotisch te spelen en kon zo zowel de tweede set als de derde set naar zich toetrekken.

Het geloof in eigen kunnen had echter wel een deukje opgelopen: Vrivo was niet meer zeker ook de vierde set te kunnen pakken, terwijl Dames 3 juist het harde werken beloond wilde zien. Strijdlustig traden ze het veld in en pakten vanaf het begin van de set het initiatief. Ook al kon Vrivo goed meekomen, er was eigenlijk steeds een licht voordeel De Kater, die zich vastbeet in de set. Als eerste werd de 20 gepasseerd en slechts even sloeg de paniek nog toe, toen ook Vrivo de 20 passeerde en nog een uiterste poging leek te ondernemen om de set alsnog naar zich toe te trekken. Schijnbaar bang om te winnen lieten de Katerdames zich nog wat punten afsnoepen, maar uiteindelijk maakte Vrivo het zelf af door plompverloren ruimschoots in het veld te gaan staan om te serveren. De kersverse scheidsrechter Thijs van Heren 3 wist zich amper raad met de bizarre situatie en probeerde met wat onsamenhangende gebaren duidelijk te maken dat het toch echt niet goed was wat Vrivo gedaan had. Daarmee ging de winst van de set naar De Kater, een lichtelijk gefrustreerd Vrivo acherlatend.

Natuurlijk was het erg fijn de set binnen te halen en was de fout met de serve op het hilarische af. Maar ook was het een bizar einde van de wedstrijd. Niet een einde dat de wedstrijd eigenlijk verdiende.

Wat ook duidelijk was, is dat het fijn is weer met een bijna volledig team te kunnen spelen. Door de blessures van de afgelopen tijd, was de bezetting in januari uiterst minimaal. Nu was er de ruimte om te wisselen, speelsters wat rust te gunnen en soms met subtiele wijzigingen in de samenstelling de balans net naar de voor De Kater positieve kant te laten doorslaan. Als het dan ook nog lukt om de in de vierde set wakker geschudde winners mentaliteit iets eerder in de wedstrijd actief te krijgen, dan gaat dit zich ongetwijfeld vertalen in een groter aantal set winsten en daarmee ook onvermijdelijk weer eens een wedstrijdzege.