De wondere wereld van prognostatistiek

Logo Logo_text

Bij alle complimenten voor de inderdaad zeer fraaie uitslagen- en standensite waarmee de Nevobo ons na de zomer heeft verrast, plaatsen we toch maar eens een kanttekening. Het vorig seizoen geïntroduceerde en volslagen onzinnige prognose-onderdeel blijkt bij nadere beschouwing ook te zijn gepimpt. Maar of het er nu beter op is geworden…
Laten we maar zeker: resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Dat geldt natuurlijk voor onze vermakelijke bespiegelingen in de kantine op het verloop van het seizoen, de “doelstellingen” en ambities. Moeten we na 1 winstpartij niet meer reppen over klassenbehoud maar het K-woord al introduceren; en is het na het eerste setverlies tijd die ambitie terug te schakelen naar “het linkerrijtje”? Of blijven we “gewoon” lekker ballen?

Nou, de bond doet ook mee. Per ongeluk eens geklikt op het knopje Prognose achter de wedstrijd De Kater H1- Apollo H3, de pot van volgende week tussen twee ploegen die beide wedstrijden hebben gewonnen (dat zegt natuurlijk niets zo vroeg in de competitie; er zijn ook ploegen die nog maar 1 wedstrijd hebben gespeeld).

Maar de gepimpte Jomanda van de Nevobo vindt er van alles van: zij voorspelt een 2-3 overwinning voor Apollo H3 op basis van de resultaten van de afgelopen weken. Que?
Ja, volgens dit hogere staaltje van geautomatiseerde toekomstkijkerij gaan wij onderuit. Het vermoeden bestaat – zo arrogant moet je wel zijn – dat ons paragnost wat foute aannames doet: zo staat er wel dat De Kater eerste staat, maar dat vreemd genoeg realiseert met 1 zege en 1 nederlaag (ëen scoringspercentage van 50) tegen de 100 procentscore van de Bornse ploeg. Ook de op zich wel weer correcte setratio 7/1 om 6/2 helpt de machine niet.

Ik kan natuurlijk onze IT-spelers vragen dit varkentje met nulletjes en eentjes te wassen, we kunnen ook in het veld volgende week deze pagina naar het rijk der fabelen verwijzen. Gaan we doen!