Zwoegen voor het thuisvoordeel

De eerste helft is goed begonnen: een klinkende 4-0 overwinning op Dynamiek. Afgelopen donderdag kwamen hun buren buurten: Het Markelose Markel-Up maakte zich op voor een uitwedstrijd tegen ons. Markel-Up staat een stukje lager in de ranglijst – met de nadruk op het verkleinwoord. Ook in de ranglijst zijn het buren. Op dit moment zijn de Markeloërs zelfs de bovenburen van de Goorse club; dat wil zeggen na de wedstrijd tegen ons en met een wedstrijd achterstand voor Dynamiek. Ingredienten voor een enerverende pot dus?

In theorie wel, de praktijk is altijd wat weerbarstiger. Het lijkt er de laatste tijd op dat wij voornamelijk uit-voordeel hebben en juist thuis de meest moeizame wedstrijden spelen. Desondanks wisten we te voorkomen dat de tegenstander er aan het begin van de wedstrijd meteen met een pak punten vandoor gaat. Voor degenen die het blog volgen zal duidelijk zijn dat ons dat nog wel eens gebeurt. Toch konden we lange tijd geen verschil in de stand forceren. Het duurde tot de serve serie van ondergetekende voordat er eindelijk een gat tussen het punten aantal van ons en dat van Markel-Up geslagen kon worden. Daarbij speelde zondermeer een stukje revanche op de fouten van diezelfde ondergetekende aan het net, die overduidelijk tot eigen punten hadden moeten leiden in plaats van punten voor de tegenstander.

Het gat was genoeg om Markel-Up een zodanig gevoelige tik te geven dat de set uiteindelijk met ruime cijfers binnengehaald werd (25-14). In de tweede set ontbrak zo’n doorbraak, maar niet de eigen foutenlast. Toch kwam uiteindelijk de set niet daadwerkelijk in gevaar. Er werd noest (niet noodzakerlijkerwijs mooi) gespeeld. Mede dankzij een effectieve blokkeren en een paar overtuigende aanvalsklappen werd de set met 25-20 binnengehaald.

En toen zakte het in. Het begin van de derde set leek nog wel voort te kabbelen op het niveau van de tweede set, maar de nauwkeurigheid kalfde steeds verder af, de foutenlast nam toe, de onrust steeg en Markel-Up deed precies wat elk ander team zou doen: gebruik maken van de situatie en de winst van de set pakken, met 25-20 nu in hun voordeel. Ook al staat ploeg uit Markelo aanzienlijk lager in de ranking dan ons, het is zeker geen indicatie dat we een versnellinkje terug zouden kunnen schakelen. We moeten de serve druk op trainingsniveau houden en de blokkering goed neerzetten – dan verlopen de wedstrijden zoals de tweede helft van de eerste set. Maar slordigheden en concentratie verlies op eigen serve pass zijn dodelijk.

Dat hadden we weer eens geleerd en met die wijze les gingen we voortvarend van start in de vierde set. Alles leek koek en ei. Geen vuiltje aan de lucht tot donkere wolken zich toch samen gingen spannen. Markel-Up wilde toch wel graag nog een set winnen en zag daartoe kansen, doordat aan onze kant van het net de onrust buitenproportionele vormen aangenomen had. Het was bijkans een geklungel van jewelste en binnen de korste keren was de duidelijk setwinst waar we op afstevende omgezet in een hete adem in onze nek van de tegenstander. Gelukkig werd er net op tijd ingegrepen, wissel, opstelling iets aanpassen en de zaak afmaken. 25-23, precies genoeg.

Komende zaterdag verwacht Rosstars ons voor een potje ballen, om 17:00 in naar verluid nieuwe zaal. De achterstand van de Rossumse ploeg op ons is tot een enkel punt geslonken, de eerste wedstrijd was een krappe 3-2 voor ons. De tijd van de wedstrijd schept echter weer perspectieven…