Dr. Clavan spreekt!

Clavan_2 Aan de vooravond van het seizoen is het altijd goed vooruitblikken. Wie of wat verwachten we dit jaar tegen te komen, waar brengt deze jaargang ons en vooral: wat denken we er zelf van? Een voorbeschouwing zou je kunnen zeggen.

Nadat we enkele jaren geleden onze erin-eruit-traditie in de promotieklasse en ons abonnement op de PD hebben losgelaten, zijn we er dit jaar op administratieve wijze toch weer in terechtgekomen. Wij verheugen ons op deze jaargang, ondanks onze stramme ledematen, haperende bewegingen, huiselijke beslommeringen – zeg maar gerust: beperkingen.

Dat komt ook omdat we een groot deel van de ploegen (grotendeels) kennen. Zo zien we bijvoorbeeld Holyoke en Wevo weer terug, de teams die net als wij uit de eerste klasse A promoveerden. De mannen uit Enter deden dat als terechte kampioen. Normaal gesproken zijn zij wat hoger aan te slaan, al waren we in de onderlinge wedstrijden behoorlijk aan elkaar gewaagd. Holyoke won beide potjes wel, en dat zegt genoeg.

Dat geldt ook voor Wevo, al lijkt het krachtsverschil tussen ons en de Weerselose ploeg net iets kleiner. Wevo was echter constanter en heeft dus ook een streepje voor. Kortom: we verwachten heel leuke wedstrijden tegen deze ploegen, maar het zal zwaar worden.

De andere promovendi zijn Isivol en Set Up. Tegen de ploeg uit Isidorushoeve speelden we twee jaar geleden de leukste wedstrijd van dat seizoen, overigens toen terecht door Isivol gewonnen. In deze aanmerkelijk jongere ploeg (maar welk team is dat niet vergeleken bij ons?) zat toen duidelijk rek, en als die verwachting is uitgekomen zullen we het ook tegen hen zwaar krijgen.

Set Up 3 eindigde in de eerste klasse B als kampioen, net voor Isivol. Komt bij dat een stapeltje oudgedienden van het 2e, met heul veul divisie-ervaring, dit jaar in het 3e gaat ballen. De ploeg is daarmee in een klap in te schatten als hoogvlieger in de promotieklasse.

Voor Volley 68 kunnen we de krachtsverhouding ook invullen, want twee jaar geleden werd de ploeg met afstand kampioen in onze klasse. Ook toen was sprake van erg leuke onderlinge wedstrijden, met de Lossernaren als winnaar. Zij kwamen in hun eerste jaar in de promotieklasse vorig seizoen knap uit op een 5e plek. 

De teams van Krekkers en Vrivo kennen we van wat langer geleden. De mannen uit Mariaparochie wisten vorig seizoen het vege lijf te redden, Vrivo deed dat een jaar eerder. Devoko 2 en het vierde van Twente 05 zijn bekender. De Denekampers hebben jarenlange de top van de promotieklasse bepaald en soms zelfs hun 1e team behouden voor de regiodivisie. Veel spelers kennen we al jaren, al zijn enkele ervaren krachten in de loop der jaren gestopt. Ook het vierde van Twente 05 zijn we zeer regelmatig tegengekomen. Deze mix van jong en oud zou komend jaar wel eens hoge ogen kunnen gooien.

Resteren twee onbekenden: bij Harambee weet je maar nooit wie je tegenover krijgt omdat de teamsamenstelling elk seizoen volledig anders kan zijn. De studentenvereniging zal vast weer een aardig team op de been krijgen. De nieuwkomers in ons district uit Borculo, spelend onder de naam Gemini, kijken naar eigen zeggen wat op tegen lange ritten en doordeweekse volleybalpotjes. Dat doen wij ook, tenminste wat dat doordeweeks betreft. De afgelopen twee jaar eindigden zij hoog in de promotieklasse B. Een ervaren ploeg, waarmee we als we hun site goed lezen de strijd aan kunnen gaan om de titel “de oudste ploeg” van de promotieklasse.

Gezien de versterkte doorstroming kan het wel eens zo zijn dat er twee of drie teams die al langer promotieklasse spelen bovenuit steken in jaargang 09/10. Een hele grote groep lijkt redelijk tot zeer aan elkaar gewaagd. Dat belooft dus veel leuks. En wijzelf? Wij gaan vrolijk en onbevangen het seizoen in. Gezien de manier waarop we zijn doorgestroomd, onze trainingsarbeid en fysieke staat moeten we niets meer verwachten dan de 12e plaats. De Nevobo schat dat ook heel keurig in: zelfs zonder dat er een bal is geslagen in onze poule zijn we door de bond al op die 12 plaats gezet. Elke plek hoger is winst – en daarmee hebben we gelijk de ambitie van trainer Paul te pakken.
We weten wel dat vele van de 22 potjes leuke wedstrijden zullen opleveren – al die ploegen kennende – en dat is misschien nog wel belangrijker dan winst of verlies. Wie weet verrassen we ons zelf en de tegenstander. Als we maar lol hebben…