Leuk en leuker

Devoc, een uitdagende tegenstander: geen enkel team behalve kampioen SVH (in totaal 1 set verlies…) en wij hebben kunen winnen van Devoc. Dat klinkt als een leuk potje volleybal. En ik had ook wel het idee dat dat zo was, al had het nog wat leuker kunnen zijn…

Nu moet ik er meteen bij zeggen zelf niet zo aanwezig te zijn geweest bij de wedstrijd. Zo’n wedstrijd dat je wel in het veld staat, een leuke 41 op de grond tikt en een paar aardige serve’s over het net mept, maar toch niet het gevoel hebt echt in de wedstrijd te zitten. Het is dus wat lastig een levendig stuk te componeren over de wedstrijd.

Duidelijk is echter wel dat we wat hebben laten liggen: een voorsprong van 22-18 in de eerste set hebben we niet kunnen omzetten in setwinst. Jammer, want de tweede set lieten we zien dat we erg duidelijk in staat zijn om het spel van Devoc te ontregelen. Devoc leunt namelijk met name op een tweetal spelers, die ook zeker over een ‘leuk niveau’ beschikken. De rest van het team blijft wat achter ten opzichte van deze twee, dus het is vooral zaak het op de rest van het team aan te laten komen. Daarvoor moet je natuurlijk wel scherp serveren, goed blokkeren, alert zijn in de verdediging en strak in de aanval. Oftewel, het is nooit makkelijk, maar als je dat hele pakket doet, krijg je bijzonder aardig volleybal, dat ook nog eens met setwinst beloond wordt. En zo geschiedde: met 25-18 was de set voor ons.

Gelijke stand, gelijk opgaan en gelijke kansen. Een logisch verhaal, maar niet altijd de logica van een volleybal wedstrijd. Of ergens toch wel: aan de eerder gestelde voorwaarden werd minder goed voldaan, waarmee de kans bestond voor Devoc om de twee heren te bedienen die het ons het moeilijkst konden maken. En dat werd iets te moeilijk om de derde set te winnen: die ging met 25-18 naar Devoc.

Weer een set achter, maar we hebben genoeg vijfsetters gespeeld om te weten dat onze kansen nog niet verkeken zijn met een set achterstand. Volle bak aan het werk dus. Bovendien is het verbazingwekkend dat geen enkel ander team behalve SVH en wij, verder zijn gekomen dan een enkele set los te peuteren van de Deldenaren. Hun spel is te ontregelen en we zien een aantal teams in onze klasse daar toch wel toe in staat. Op z’n minst een tweede set winnen van deze heren moet toch binnen de mogelijkheden liggen. Maar op een of andere manier flikten ze ons precies datzelfde wat ze ook bij al die andere teams gedaan kregen: ze hielden het initiatief en met steeds een paar punten voorsprong wisten ze ons halverwege de set eigenlijk al te breken. De set en daarmee de 3-1 winst voor Devoc bewerkstelligden ze met een 25-16 winst.

Een leuke pot, dat zeker, maar had het nog leuker kunnen zijn als we de eerste set hadden gewonnen? Of zouden we dan in de tweede geen kans hebben gehad?