Volleybalclub De Kater opgericht na twintig pilsjes

Logo ‘Gosse, Herman en ik woonden hier zo’n beetje”, zegt Gert Boerman aan de stamtafel van café De Kater aan de Oude Markt. “Daar aan die tafel hebben we besloten een volleybalclub op te richten.’

(klik op artikel voor leesbare versie)

Tctub ‘Ik speelde nog bij Sparta Wilhelmina. We werden kampioen, maar niemand van het bestuur kwam opdagen. Ik had het wel gehad. Herman Koops speelde bij Set Up in Ootmarsum en na een biertje of twintig kwam het plan om een eigen club te beginnen. Wie met het idee kwam, weten we niet meer. Maar we hebben Peter aan de jas getrokken en die vroeg ‘wat kost me dat?’. Wij zeiden ‘met 5000 gulden kom je een heel eind’ en Peter zei dat het goed was. De volgende dag hadden we een vaag idee dat er iets was gebeurd”, blikt Boerman terug op de ontstaansgeschiedenis van de Enschedese volleybalclub De Kater, precies 25 jaar geleden.

Met Peter doelt Boerman op Peter Ruseler, de eigenaar van De Kater. “Gosse Boonstra heeft eigenlijk al het werk gedaan. Hij heeft contact gelegd met de bond en zo kwamen we erachter dat we negen man moesten hebben, dat wisten we niet. Het betekende een boel bellen. Henk Eilander deed ook mee. Hij woonde in Rotterdam en reed twee keer in de week op en neer”, aldus Boerman die met de nieuwe club in de tweede klasse wilde beginnen. Maar, dat mocht niet van de bond. “We zijn in de vijfde klasse begonnen en werden de eerste vier jaar kampioen”, weet Boerman nog.

Een tweede herenteam kwam er al snel bij en ook een damesteam. Op zijn top had De Kater vier dames- en vier herenteams, maar anno 2008 zijn het nog twee heren- en drie damesteams. “Het was een club van vrijbuiters”, zegt Roel Lefering, lid van de lustrumcommissie én al jaren speler van heren 1. “En we doen absoluut niet aan jeugd. Nieuwe leden komen vooral bij de studenten van Harambee vandaan. We zijn een gezellig alternatief ten opzichte van het grote Twente’05.”

Volgens een andere speler van heren 1, Robert Jagt, staat De Kater ook model voor zelfredzaamheid. “Het tekent een beetje de club dat we alles zelf doen. Uit de leden halen we de trainers. We hebben geen technische commissie. De teams bepalen in grote lijnen alles zelf. Wij hebben met Bas Slootweg maar één dertiger, de rest is veertig plus. Toch spelen we nog top eerste klasse, onderkant promotieklasse. We trainen één keer in de week. Bij dames 1 zit meer ambitie, maar die zijn ook jonger. Ze zijn vorig jaar gepromoveerd en hebben zich dit jaar keurig gehandhaafd. De dames willen naar de promotieklasse toe”, vertelt Jagt.

Het 25-jarig jubileum wordt komende zaterdag gevierd met een clubdag voor leden en oud-leden inclusief beachvolleybal op de Oude Markt, barbecue en muziek uit de jaren tachtig. Voor zondag staat een publieksdag op het programma. Van twaalf uur tot vijf uur is het beachvolleybalveld op de Oude Markt open en is er een demonstratie bossaball, zeg maar volleyballen op een trampoline. Het Nederlands bossaballteam verzorgt een demonstratiewedstrijd tegen Twente’05. Lefering: “Als het nodig is, springen wij in, maar in principe niet.”

TC Tubantia, donderdag 22 mei 2008